Bunadssølv til USA og busslast med amerikanere til bøgda (1/2)

Hos Gullsmed Sando kan kunden bestille bunadssølv på nett og frakte smykkene helt til Amerika.

Hos Gullsmed Sando kan kunden bestille bunadssølv på nett og frakte smykkene helt til Amerika.

Telemark Online deltaker Gullsmed K. E. Sando, var først ut i Norge med nettbestilling og nettbutikk for bunadssølv. Nå har de tatt med smykkene til USA. Selv om bestillingen kan gå digitalt, har Amerikanerne tatt seg tur til Rjukan for å oppleve smykkene i natur og sølv.

Håndarbeid hos Gullsemd Sando. Foto: Gullsmed Sando.

Gullsmed Sando har vært et familiefirma fra helt tilbake til 1901, mens historien strekker seg tilbake til 1800-tallet. Vi har snakket med Gullsmedmester Jørgen Sando, 4 generasjons gullsmed, om satsningen for 2000-tallet.

Norges første nettbutikk for bunadssølv

Deres digitale satsning startet allerede i 1998, med nettsider hvor smykkene fra Rjukan ble vist frem. Nettsiden utviklet seg til å ha e-postbestilling av bunadssølv, og i 2000-2003 ble det utviklet Norges første nettbutikk for bunadssølv. Videre har de satset internasjonalt med nettbutikk rettet mot USA.

- Gullsmed Sando har Norges første nettbutikk for bunadssølv, og lever hovedsakelig av den. Uten nettbutikken kunne vi ha vært nødt til å si opp mange, i stedet fører vi flere også hit til Rjukan, sier gullsmed Jørgen Sando. I tillegg til salget fra nettbutikken får de tilreisende fra hele Norge som gjerne vil se produktene med fingrene.

"

-  Gullsmed Sando selger mer bunadssølv på nett enn alt annet til sammen over disk. Vi har tråkket løypa og famlet i blinde, gjort, tenkt, prøvd og hørt på magefølelsen. Underveis har vi fått bekreftet rett og feil, og lært mye om netthandel, utbroderer Jørgen Sando.

"

Ivaretar tradisjonskunnskap

Håndarbeid hos Gullsemd Sando. Foto: Gullsmed Sando.

- Da min oldefar startet Gullsmed Sando var bunaden en levende del av folks hverdag i disse områdene. Vi har beholdt kunnskapen om søljenes tradisjoner, symbolikk og historie, vi vet ikke bare «hvilket sølv til hvilken bunad» men også hvorfor. Rett og slett skikk og bruk. Min far holder foredrag og har en utrolig kunnskap om bunadssølv, «ingen vet mer enn han», sier Jørgen Sando.

"

- Alt vårt bunadssølv er norskprodusert, vi er gode på pris og har en bedre forutsetning til å lykkes ved å spesialisere oss på bunadssølv, uttaler Jørgen Sando.

"

Bunadssøljer til USA

I samarbeid med Innovasjon Norge og Dataservice Rjukan har Gullsmed Sando igangsatt prosjekt med nettbutikk mot USA, med spesielt fokus på betalingsløsninger. I arbeidet har de forholdt seg til tollbarrierer på edelt metall, hvor edelt metall møter elektronikk.

- Det er 30 år siden vi brukte sjekk i Norge, de brukes ennå i Amerika. Betalingsløsningene vi har i Norge er «science fiction» til sammenlikning. Chip og kodebrikke eksisterer ikke, sier Gullsmed Sando.

Sølvsmed fra Tinn til Amerika

I september i fjor reiste en delegasjon fra Telemark til USA. Reisen gikk til Cannon Falls og Norway House I Minneapolis, Minnesota, I tillegg til Minot i Nord-Dakota og Iowa.  

"

- På USA-turneen var det NASCAR stemning, vi fikk vise frem bunadssølv, samt dele historier og kunnskap, sier Sando.

"

Amerikanere til Rjukan

Telemarksdelegasjonen inviterte amerikanerne hjem til Norge. På turen skal de få med seg Vemork, Hardangervidda Villreinsenter og andre severdigheter. Gullsmeden har vært travel opptatt med forberedelsene:

"

- Nå kommer det busslaster med amerikanske turister hit til butikken! 

"
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishCookies - Logg inn